Kuuntelen liikkumistasi viereisessä huoneessa,
työnteon ääniä;
kuulen kun pysähdyt miettimään.
Äkkiä tiedän miten sen sinulle kerron:
en halua että siellä olisi kukaan muu.
Kai Nieminen
Olin tänä viikonloppuna häissä. Podin alkuviikosta itselleni tyypillistä juhlia edeltävää tyhjän kortin syndroomaa. Selailin nettiä ja kirjahyllyyn kertyneitä runokirjoja. Keräilin, karsin ja puntaroin. Olin tyytymätön. Sitten Kai Niemisen sanat pysäyttivät minut. Niihin oli tiivistetty minun käsitykseni rakkaudesta. Siitä, miltä se näin 35-vuotiaana tuntuu. Joskus nuorempana käsitykseni saattoi olla hyvin erilainen. Erehdyin luulemaan, että rakkaus on esimerkiksi sellaisissa asioissa kuin kukat ja kliseiset korulauseet.
Nykyisin taas uskon, että arjessa rakkaus punnitaan. Ainakin omani. Arvostan sitä, että rinnallani on ihminen, jonka kanssa ruuhkavuosista on mahdollista selvitä hengissä. Jolle voin vain laittaa tekstiviestin, että on käytävä kaupasta, ja joka osaa ilman listaa ostaa ne peruselintarvikkeet, joiden varassa arkemme pyörii. Joka päiväkotiaamuna keittää aamupuuron, kun minä puen lapset. Joka oksennustaudin hetkellä ilman mitään sanallista ohjausta osaa kääriä osumia saaneet lakanat lasten sängystä sillä samaisella sekunnilla, kun minä hetkeksi nostan unenpöpperöisen lapsen yökkäilemään ämpärin äärelle. Joka jaksaa puhua rauhallisella äänellä, kun itse menetän hermoni uhmaikäisen kanssa. Joka suikkaa suukon kiireessä tai hamuaa halailemaan kesken hellan ääressä seisomisen. Jolle voin soittaa, kun koen jotain pientä tai suurta sellaista, joka on heti saatava jakaa jonkun kanssa. Jonka voin herätää keskellä yötä, koska en saa mielessä pyörivien ajatusten vuoksi nukutuksi. Ja jonka lusikkaan lopulta nukahdan, kun saan fyysisesti tuntea unesta raskaan hengityksen ja imeä sen rytmin itseeni.
Siksipä olinkin kaksi vuotta morsiamen ensimmäistä kertaa tavattuani äärimmäisen onnellinen. Mieheni paras ystävä oli tustunut häneen vain muutamaa kuukautta aikaisemmin ja olin hieman varuillani. Aikuisiällä on jokseenkin jännittävää, kun ystäväpiiriin tulee uusia kumppaneita. He joko solahtavat osaksi porukkaa kuin itsestään tai sitten he rikkovat koko ryhmän dynamiikan.
Jännitin, olisiko uusi tyttöystävä persoona, jonka myötä yhteiset tapaamiset jatkuisivat yhtä mutkattomina. Sellaisina, että keitetään kahvia pannu toisensa perään ja istutaan juttelemassa keittiön pöydän ääressä. Nostetaan pöytään näkkäripaketti, jos ei ole muuta. Kuitataan ympärillä vellova sekamelska elämäksi. Juhlitaan toisinaan yhdessä aamuyön tunneille saakka mutta saatetaan toisissa juhlissa poistua nukkumaan kello 10 ja jättää vieras yksin katsomaan televisiota, koska ollaan kesken vauvavuoden niin väsyneitä. Tarjotaan yösijaksi retkipatjaa, kun muuta ei ole, ja löydetään vieras aamulla nukkumasta ulkovarastosta, koska … en edes muista, miksi.
Mutta uusi tyttöystävä hurmasi minut jo ensimmäisellä tapaamisella. Hänellä oli valloittava hymy, kun hän kätteli minua Abc:n parkkipaikalla. Meillä oli siinä treffit, koska emme olleet vielä käyneet mieheni ystävän uudella asunnolla, jonne olimme kaikki matkalla. Kahville, tietenkin. Uusi tyttöystävä kävi ostamassa kahvileiväksi valmispullapitkon. Itse ostin lisäksi esipaistettua patonkia, jotta ajomatkalla nälkiintyneet lapset saisivat jotain syötävää. Kun sitten hetkeä myöhemmin keitimme kahvia kaksion keittiössä, minusta tuntui kuin olisin tuntenut uuden tyttöystävän aina. Minusta tuntui kuin hän olisi ollut mieheni ystävän kanssa aina. He olivat tunteneet toisensa ainoastaan 60 päivää mutta heidän arkensa oli lyötänyt yhteisen uoman. Kuin vuosikymmeniä yhdessä elänyt aviopari he huikkailivat silloin tällöin lauseen tai pari, keittivät kahvit, kattoivat pöydän, summasivat toisilleen työpäivän ja meille viime aikojen kuulumiset.
Sen tapaamisen jälkeen mikään nopeasti etenevän suhteen käänteistä ei tullut minulle yllätyksenä. Aika pian he jo asuivat yhdessä. Muutamaa kuukautta myöhemmin he kertoivat odottavansa vauvaa. Alle puolentoista vuoden kuluttua ensitapaamisesta syntyi suloinen tyttö. Lauantaina, vuosi ja päivä tyttären syntymästä, juhlitiin häitä. Jossain vauvan syntymän ja hääpäivän välissä he hankkivat perheauton ja muuttivat yhteiseen omistusasuntoon.
En ole kertaakaan ollut huolissani. Olen vain iloinnut heidän puolestaan. On ollut ristiäisiä, tupaantuliaisia ja polttareita. Mutta juhlia enemmän on ollut arkea. On käyty töissä ja kaupassa, pesty pyykkiä ja pyllyä, järjestelty kaappia ja uutta yhteistä elämää. Kaikki se on näyttänyt sujuvan luontevasti ja lempeästi.
Hääpäivänä hieman ennen valokuvausta ja kirkkoa kuuntelin, kuinka he ihmettelivät, milloin päiväunilleen rauhoittumaton yksivuotias saisi seuraavan mahdollisuun nukkua. Ja seuraavaksi sitä, kuinka harjoittelematon häävalssi mahtaisi sujua. Yksivuotiaan päiväunille löytyi hetken keskustelun jälkeen rakonen ja häävalssin ajateltiin sujuvan: ”Minä lähden vasemmalla eteen ja sinä oikealla taakse.”
Siinäpä se.
Minulla on täysi luotto tähän tuoreeseen avioliittoon. Minä uskon, että se kantaa pitkälle.
Uskon, että se, jonka kanssa arki sujuu, on hyvä kumppani pidemmällekin matkalle.
Onnea vielä kerran I ja M!
Kiitos arjen sankarini ja mieheni K.
Kaikki kuvat on otettu häiden aattona Maivian pidoissa. Jos harkitse järjestäväsi juhlia Jämsän liepeillä, harkitse tätä. Paikka on hurmaava, ruoka herkullista ja henkilökunta ilmiömäistä. Tämä paikka on helmi.