Helsingin Sanomien ulkomaanosaston avauskuvana on tänään hääkuva. Tuore ukrainalainen hääpari, Marija ja Dmitri Šukaluk, poseerasi kuvaajalle Ukrainan ex-presidentin hylätyllä palatsilla.
Kuva muistuttaa siitä, että rakkaus voi hyvin kaaoksenkin keskellä. Vaikka yhteiskunta ympärillä olisi myllerryksessä, ihmiset pyrkivät useimmiten jatkamaan elämäänsä kuten ennenkin. Pakolaisleireilläkin eletään, rakastutaan ja synnytään.
Kiinnostavaa on, että monet haluavat yhdistää yhteiskunnalliset ja historialliset merkkitapahtumat oman elämänsä merkkitapahtumiin. Viimeisimmät esimerkit tulevat Hong Kongista, missä hääparit ovat tulleet otattamaan hääkuviaan demokratiaa vaativien Occupy Central -mielenosoitusten keskelle. Sama ilmiö havaittiin alkuvuodesta Ukrainassa Maidanin aukion protestien aikaan sekä Egyptin vallankumouksen aikana Tahririn aukiolla.
Kuvat: CNN, New York Times ja ONTD Political.
Kuvat protestien keskellä suutelevista ja käsi kädessä kulkevista hääpareista ovat vaikuttavia, koska kontrasti kohteen ja taustan välillä on niin suuri. Monet mielenosoitusten keskellä haastatteluista hääpareista kertovat, että haluavat paitsi osoittaa tukensa protesteja kohtaan, myös muistella historiallisia tapahtumia jälkikäteen oman elämänsä kautta.
New York Timesin haastattelemat Adrian Ng ja Claudia Ho pitävät Hong Kongin protesteja merkittävänä asiana alueen demokratiakehitykselle. Hääkuviaan protestien keskellä otattanut pari haluaa aikanaan kertoa tapahtuneesta lapsilleen myös kotialbuminsa avulla.
"Toivomme, että sekä Hong Kongissa että suhteessamme säilyvät Occupy Central -prostestiliikkeen arvot – rauha, rakkaus, inhimo ja kuuntelu", pari toteaa.