Quantcast
Channel: Lily.fi - häät
Viewing all articles
Browse latest Browse all 360

Hääpuvusta iltapuvuksi – näin onnistut

$
0
0

Vaikka totesinkin jo aiemmassa postauksessani, että Linnan juhlien puvut on jo kaluttu loppuun, palataan vielä hetkeksi yhteen pukuun. Demareiden kansanedustaja Kristiina Salonen pukeutui nimittäin Linnaan hääpukuunsa, joka oli muutettu iltapuvuksi (ks. kuva täällä). 

En tiedä, mitä te muut ajattelette, mutta mielestäni muokkaus ei ollut kovin onnistunut. Ajatus oli toki kiva: Kierrätys on aina kannatettavaa. Mutta puku näytti edelleen kovasti hääpuvulta. Yläosaa oli vain verhoiltu mustalla pitsillä. 

Juttelin aiheesta kierrätysmuodin asiantuntijoiden kanssa. Seuraavassa Remake EkoDesign -ompelimon omistajan Paula Mirjami Malleus-Lemettisen ja trashionista Outi Pyyn parhaat vinkit heille, jotka miettivät hääpukunsa muokkaamista iltapuvuksi.

1) Mieti kannattaako. Jotta uudelleenmuokkauksessa olisi järkeä, puvun arvon tulisi muokkauksen seurauksena nousta. Hääpuvun rakenne on usein sellainen, että muokkaus vaatii puvun purkamista ainakin osittain. Joskus materiaalit eivät välttämättä kestä työstöä, tai materiaali on niin arvokasta, ettei sitä kannata ryhtyä leikkelemään ja purkamaan. Jos siis muokkaus ei nosta puvun arvoa, kannattaa se ehkä jättää tekemättä ja vaikka myydä puku eteenpäin. 

Hääpuvun voi tehdä myös kokonaan kierrätysmateriaaleista. Outi Pyy on tehnyt tämän hääpuvun virkatusta sängynpeitosta. Kuva: Outi Les Pyy. 

2) Älä värjää. Hääpuvun värjääminen on riskialtista hommaa. Puku tai ainakin osa materiaaleista saattaa mennä värjätessä pilalle. Hääpuvuissa käytetään useita erilaisia materiaaleja, jotka käyttäytyvät värjätessä eri tavoin. Vain luonnonkuituiset materiaalit värjääntyvät, ja vuorikankaat, pitsit ja ompelulangat ovat melkein aina keinokuitua. Tasainen värjäystulos vaatisi puvun osien irrottamista toisistaan ja värjäämistä erikseen. Tällöinkin värjäys olisi hyvä antaa ammattilaisvärjääjän tehtäväksi. 

3) Tee kunnolla. Jos tulet siihen tulokseen, että pukua kannattaa ryhtyä muokkaamaan, valitse muokkaajaksi ammattitaitoinen tekijä, jolla on sekä silmää että kykyä käsitellä hääpuvun monimutkaisia rakenteita. Pukuun täytyy luoda uusi rytmi ja uudet linjat, joiden avulla viedään ajatus pois siitä, että kyseessä on todella ollut hääpuku. Tavoitteena on puku, jonka nähdessään ei tule edes ajatelleeksi, että se on joskus palvellut hääpukuna. 

4) Päätä ajoissa. Jos haluat hääpuvustasi jälkikäteen iltapuvun, teetätä puku ompelijalla ja kerro hänelle, että haluat puvusta myös iltapuvun. Kun ompelija tietää jo valmiiksi, että pukua muokataan myöhemmin, hän pystyy tekemään siihen sellaisia ratkaisuja, jotka tekevät puvun muokkaamisesta jälkikäteen helpompaa. Ompelijan on myös aina helpompi muokata itse tekemäänsä pukua, kun hän tuntee puvun materiaalit ja rakenteen. Myös puvun värjäys voi olla tällöin mahdollista.  

Lopuksi vielä menovinkki: Paula Mirjamia ja Outia voi tavata tällä viikolla Remake EkoDesignin osastolla Kaapelin joulu -tapahtumassa. Tarjolla on ompelimopalvelujen lisäksi erilaisia työpajoja. Osastolla on myös esillä Outi Pyyn suunnittelema, Nespresson kahvikapseleista valmistettu trashionmekko sekä yllä olevassa kuvassa näkyvä pitsinen kierrätyshääpuku. 

Remake EkoDesign: http://remake.fi 
Outin trashion-blogi: http://outilespyy.com/

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 360

Trending Articles